Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, June 18, 2011

Mengenali kucing parsi

ASAL USUL

Kucing parsi tergolong dalam keluarga kucing berbulu panjang atau longhair cat yang terutamanya digemari penggemar kucing. Wajahnya yang lebar, hidung leper dan berbulu panjang serta lebat membuatkan kucing parsi kelihatan sangat comel dan menarik. Kucing yang merupakan jenis kucing baka atau pedigree ini berbeza dengan kucing angora. Kucing angora berasal dari Angora (Ankara), Turki, dengan buku panjang yang hanya terletak di sekitar leher dan ekor. Tetapi,tidak ramai yang mengetahui perihal kucing angora ini.

Kucing yang memiliki kerakter lembut, tenang dan jinak ini berasal dari Parsi (Iran) dan telah memasuki ke benua Eropah (tepatnya Itali) pada abad ke-16. Kucing tersebut dibawa oleh pelarian Itali yang bernama Pietro della Valle. Kucing Parsi juga ditemui di Amerika Utara pada abad ke-18. Pada zaman pemerintahan Victoria, kucing ini menjadi inatang kesayangan kepada sebilangan besarbangsawan atau golongan aristokrat di Eropah. Malah, ia turut menjadi simbol status para bangsawan pada zaman tersebut.
Sebelum ini, kucing Parsi berwajah panjang, telinga tinggi dan besar, jarak di antara telinga kiri dan kanan agak rapat, hidung bengkok ke bawah serta tubuhnya panjang dan tinggi.